Uredite svoje normative i povećajte zaradu

Pravilno i tačno napisani normativi omogućuju vam da imate tačno stanje skladišta, smanjite mogućnost krađe i povećate svoju dobit.Šta su to normativi, koje probleme riješavaju pročitajte u ostatku teksta

Prilozi kao slaba tačka

 Ukoliko vam normativi nisu pravilno uneseni u program sa kojim vodite lager listu doći će do određenog neslaganja. Takva neslaganja najviše pogoduju konobarima jer ukoliko program sa kojim radite griješi na vašu štetu, kada program bude evidentirao da konobar treba dati više novca, on će iskoristiti prethodnu manjkavost programa i reći da program griješi. Jedan od čestih problema na usklađivanju stanja je problem sa prilozima. Određena jela u svom cjeniku imaju predviđen određeni prilog, međutim ako kupac ne želi taj prilog nego neki drugi u programu će doći do ne slaganja.

Uzmimo na primjer šniclu uz koju je u cjeniku uračunat jedan prilog besplatan,kada prodajemo tu šniclu sa lagera se skida ta šnicla i predviđeni prilog uz nju npr. Krompir, a predviđeni prilog za nju je onaj koji najčešće i ide, međutim ukoliko kupac ne želi krompir nego rižu, konobar ima mogućnost prodaje tog istog krompira i ostvarivanje svoje dodatne zarade, a da se na stanju sve slaže. S druge strane može da čeka inventuru gdje će doći do neslaganja krompira, što može iskoristiti kao pogrešno obračunavanje programa, što je dosita i istina.Inače ovaj problem se rješava tako što uz konzumaciju se dodjele osnovni i dodatni prilozi, te selekcijom određenog priloga skida se samo taj prilog sa stanja, a taj prilog naravno nemora biti osnovni.

Razlika između normativa i konzumacija

Već smo jednom pisali šta su to normativi i razliku između normativa i konzumacije, ali pošto smo imali mnogo upita od vas vezanih za normative probat ćemo još jednom da razjasnimo spomenute pojmove.
Normativi su potrebni sastojci da se napravi neko jelo ili konzumacija. Recept za pravljenje nekog jela sadrži i normativ tog jela. Tako da kada nađete recept nekog jela vidjet ćete da u njemu imate napisane potrebne sastojke za pravljenje tog jela i tehniku pravljenja tog jela.
Svako jelo se sastoji od više sastojaka ili normativa, pa tako na nekim mjestima možemo naći da si ti artikli zovu i složeni artikli jer se sastoje od više normativa. Svako jelo ili konzumacija koja se sastoji od više od jednog sastojka je složeni artikal. Ljudi često misle da s normativi vezani samo za jela što naravno nije istina. Najbolji primjer za shvatiti normative u jednom piću su miješana pića, koja se obično sastaje od određenog alkoholnog pića i određenog soka. Da bi vaš lager se uredno vodio vi morate tačno da precizirate koliko alkoholnog pića i koliko soka ide u određeno miješano piće, a to je ustvari postavljanje normativa za to piće.

Primjer normativa

Uzmimo za primjer kreiranje normativa za miješano piće Gin Tonik. Ovo miješano piće se pravi od Gin-a 0,03L i Tonika 0,1L.U ovom slučaju normativi od pića Gin Tonik su Gin 0,03L i Tonik 0,1L, Limun 0,05 Kg, Slamka 1 komad.
Imali smo mnogo upita gdje ljudi traže normativa za određena jela. Mi nemamo normative za vaše jelo, normativ za vaše jelo zna vaš kuhar ili šanker ako je u pitanju piće.

 

Gin Tonik

Gin 0.03l

 

Tonik 0.1l

 

Limun 0.05 Kg

 

Slamka 1 kom

Važno je napomenuti da normativ može biti isti kao i konzumacija, kao što je slučaj kod konzumacija Coca Cola, gdje je normativ Coca Cola 1 komad. Normativi za neko jelo bi bili sastojci iz recepta za pravljenje tog jela. Razlika između normativa i recepta je u tome što recept pored toga što sadrži normativ tog jela sadrži i tehniku pravljenja jela.
Pregledajte i uredite svoje normative kako bi bolje pratili ulaze i izlaze robe, a samim time i zaštitili svoj novac.

Primjer kako se pišu normativi pića i hrane npr. bosanske kuhinje - normativi u ugostiteljstvu
 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...