Što je catering i kako ga organizirati

Catering nije dostava pizza i ćevapa na kućnu adresu. Catering je je vrsta ugostiteljske usluge koja se brine za opskrbu hrane i pića uzvanika, gostiju na različitim društvenim događajima i zabavama.

Catering je ozbiljna stvar putem koje se naručilac predstavlja kao dobar domaćin svojim gostima, uzvanicima, poslovnim partnerima. Cilj cateringa nije samo pružiti gurmanski­ doživljaj, catering je i ogledalo dobrog ukusa.

Catering možemo podijeliti na tri segmenta: uslugu, hranu i piće, organizaciju.
Po iskustvima velikih majstora cateringa odlike vrhunskog cateringa su:

  • usluga 25%
  • hrana 15%
  • organizacija 60%.

Neki od njihovih savjeta i tajni glase ovako: 

  • Kada postavljate stolove i tanjure najpraktičniji način je u obliku zmije.
  • Kada poslužujete počnite od stola koji je najudaljeniji od izlaza i završite sa stolovima koji su najbliži izlazu.
  • Ostavite prostor za kretanje dovoljan da se konobari nesmetano mimoilaze noseći narudžbe

U današnje vrijeme cijene na tržištu se prilagođavaju svačijem džepu pa tako i catering usluga. Obično se za izbor pruža više opcija različitim po broju usluga koji određuju i cijenu.

Poslovni domjenci

Poslovni domjenci sežu od neformalnih druženja zaposlenika do predstavljanja novih proizvoda i usluga kada se velika pažnja pridaje ukupnom dojmu pa tako i dojmu catering usluge.
Poslovni domjenci uključuju obilježavanje obljetnica, prezentaciju novih proizvoda i usluga, božićni domjenci za kupce i zaposlene, otvaranje novih ili preuređenje starih prostora. Često se domjenci održavaju u prostorima tvrtke, pa je time pitanje prostora unaprijed riješeno, no ponekad sam događaj zahtjeva specifični ambijent. U tom slučaju potrebno je da catering ima svoje konsultante za prijedloge rješenja.

Za odabir menija obično se postavljaju dvije opcije na izbor.
Prva je da se naručiocima cateringa omogući da kombiniraju jela s ponude hrane i pića cateringa.

Druga opcija je da se definiranje menija prepusti cateringu, koji prilagođava meni potrebama i željama naručioca prema slijedećim kriterijima:

  • Broj gostiju
  • Vrijeme, datum i trajanje događanja
  • Vrsti proslave
  • Profilu uzvanika
  • Proračunu

Za vrijeme održavanje seminara, predavanje i prezentacija , sve se više prakticira da goste ili uzvanike na drugačiji način ponudite sa hranom i pićem, a da se ne radi o dugim poslovnim ručkovima ili večerama.

Usluge koje catering pruža za ove prigode je slijedeća:

  • Coffee break – kava, čaj, mineralna, jutarnji snack
  • Brunch – vrijeme između doručka i ručka – uključuje hranu koja se jede s nogu, bez upotrebe pribora za jelo
  • Ručak – koji je nešto laganiji, a objedinjava hladna jela, salate, topla jela, pecivo, slastice

Svadbene svečanosti

Organizacije svadbenih svečanosti su neizostavna ponuda cateringa.
Osim usluga organizacije domjenka caterinzi imaju i dodatne ponude svojih usluga:

  • Vjenčanja u restoranima, hotelima i vilama
  • Vjenčanja na otvorenom
  • Vjenčanja na brodovima
  • Vjenčani buketi
  • Vjenčanice
  • Vjenčano prstenje
  • Pozivnica za vjenčanje
  • Konfeti
  • Fotografiranje vjenčanja
  • Video snimanje vjenčanja
  • Oldtimeri i limuzine
  • Svadbene torte

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...