Fiskalna kasa

Svaki kafić, restoran ili restoranski način rada ima gotovo identično poslovanje. Jela se prave u kuhinji, pića se sipaju i izdaju na šanku, konobari primaju goste, uzimaju narudžbu od njih i donose istu za stolove za kojima gosti obično sjede. Ovo su osnovne mogućnosti koje treba da ima svaka fiskalna kasa za restoran

Verzija POS Sector-a (na slici ispod) prilagođena za rad na iPad-u je u fazi razvoja i testiranja. Ovo su prve fotke za naše korisnike i javnost :)

Veliki niz godina gledajući i slušajući o odnosima između korisnika nekog programa (u ovom slučaju programa za restorane) i proizvođača programa shvatili smo da svaki program ima za zadatak da korisniku riješi stvarni problem i da to nazivamo prednostima po kojima se navedeni program i izdvaja iz mase iste namjene. Prednosti nemaju veze sa mogućnostima jer podrazumijevamo da sve osnovne mogućnosti program treba i mora imati. Takođe nametanje nekog problema koji u stvarnosti i ne postoji i njegovo rješavanje je loše postavljena percepcija proizvođača programa. Jer što će nam rješavanje nekog problema kada u stvarnom poslovanju nema potrebe za ovom akcijom.


Osnovne potrebne mogućnosti svake Fiskalne Kase za restoran koje mora da ima su:

  • Izdavanje računa
  • Izdavanje narudžbi za kuhinju i šank odvojeno
  • Rad i vođenje po stolovima
  •  Izvještaji i praćenje izvještaja po različitim parametrima (po grupi, vremenskom intervalu,...)
  • Više cijena i izmjena cijena već postojećih konzumacija

Sada kada smo riješili šta su to osnovne mogućnosti koje treba i mora da ima svaka fiskalna kasa za restorane osvrnuo bih se na probleme koje treba da riješi program i prednosti koje treba da ima program za restorane.

Stalna fizička prisutnost

Problem svakog ugostitelja je potreba za njegovoj gotovo cjelodnevnoj fizičkoj prisutnosti u svom restoranu. Mogu da shvatim da koliko god govorili da može ovo ili ono ipak je najbolje za restoran kada smo tu, u objektu, da pazimo na sve i dišemo zajedno sa njim. Ali da moramo biti i zbog rada sa programom za restoran takođe prisutni u objektu,  to je mana programa i vaš dodatni problem.

Prednost koju treba sa programom za restorane da imamo je da:

Neovisno o fizičkoj prisutnosti – uvijek budete u mogućnosti da upravljate programom i poslovanjem  i dobivate izvještaje u stvarnom vremenu - bilo gdje u svijetu

Optimizacija poslovanja

Kalkulacije su temelj dobrog poslovanja restorana, a da bi ih se moglo ispravno raditi, potrebno je da konstantno dobivate i pratite informacije o kretanju vašeg poslovanja.

Koji konobar radi bolje, a koji lošije u istom rajonu u vrijeme ručka i njihovo poređenje su informacije koje su itekako potrebne. Šta funkcionira, a šta ne su prednosti koje treba da omogući fiskalna kasa program sa ugrađenom podrškom za detaljne analize. Sa pravom informacijom znat ćete kojeg konobara gdje staviti u kojem vremenskom periodu i na taj način spriječiti da vam bespotrebno novac odlazi.

Omjer cijene i kvalitete prioritet je pri izradi kalkulacija, a sezonske namirnice svakako su ono na čemu se najviše zarađuje, a pritom se na kvaliteti može samo dobiti.

Isti primjer je i sa optimizacijom skladišta. I mala razlika u cijeni može napraviti značajnu razliku u dobiti kad se u konačnici zbroji poslovanje kroz duži period.


Proširenje prodajnih kanala

Rezervacija stolova i naručivanje hrane sa dostavom putem telefona su uobičajeni način poslovanja. Kada gostu omogućite da na jednostavan način izvrši rezervaciju stolova ili naručivanje dostave putem vaše web stranice onda je to vaš dodatni prodajni kanal i usluga koja ide u korak sa vremenom i tehnologijom.

Zvanični podatci kažu da u današnjem ugostiteljstvu 70% korisnika putem web-a i mobilnih aplikacija daje nalog za rezervaciju i naručuje dostavu. Fiskalna kasa program integracijom sa vašom web stranicom treba da vam da tu prednost i omogući novi kanal za prodaju.

Platite samo ono što koristite

Poslovni model naknade za korištenje fiskalne kase treba da bude okrenut prema korisniku i njegovim potrebama.
Odabir funkcionalnosti koje će te koristiti za početak i nadograđivanje kako budete imali potrebe je prednost sa kojom štedite novac i ne kupujete dijelove programa koji vam nisu potrebni.


U svijetu trenutno vlada nered sa programima za ugostiteljstvo. Jednostavan način dobivanja i prikazivanja informacija o poslovanju su osnove poslovanja i ljudi ne žele još jedan od programa koji imaju na izboru trenutno. Oni žele proizvod koji je stvarno prilagođen prema njima.

Proizvod koji je nastao zahvaljujući vama i okrenut je prvenstveno rješavanju vaših problema i potreba možete skinuti, instalirati, pokrenuti, podesiti i krenuti sa radom, a da pritom ne tražite ničiju pomoć. Skini program i uvjeri se sam!

    •  Pogledajte video i procijenite sami.

POS Sector - uvod u korištenje programa from POS Sector on Vimeo.

POS Sector - PC kasa za restorane i barove 9 out of 10 based on 320 ratings. 18 user reviews.
Pratite nas na Google+ Učitavam...