Fiskalna kasa

Fiskalna kasa za restorane i barove vam omogućava praćenje izdavanja računa, stanja robe i analizu poslovanja. Kako imamo različite vrste restorana, različite ljude, tako imamo i različite fiskalne kase. Postoje fiskalne kase koje rade sa šiframa, sa bar kodom i touch screen fiskalne kase

Verzija POS Sector-a (na slici ispod) prilagođena za rad na iPad-u 

Rad sa šiframa je prevaziđen

 U restoranima se više ne koriste kase sa šiframa niti bar kodom koje su bile pretežno napravljene na DOS platformi koji je svoju ulogu davno završio, nego samo touch screen kase.

Stare Pos kase nisu imale ni pretjeranu mogućnosti, a bile su i jako komplikovane za raditi. Na novim Touch screen fiskalnim kasama je jednostavnije raditi, a imaju i mnogo više mogućnosti.
Kako se razvijalo ugostiteljstvo tako su se razvijale i fiskalne kase.

Prve Pos kase su imale vrlo ograničenu i minimalnu funkcionalnost. Na početku rada sa fiskalnim kasama u restoranu jedina bitna opcija je bila da se kuca račun i na kraju da se može izbaciti obračun odnosno Z-traka. Kako su ugostitelji imali veće zahtjeve tako su i fiskalne kase se proširivale.

 Veći zahtjevi ugostitelja uslovili razvoju fiskalne kase

 Ukoliko imate restoran i tražite fiskalnu kasu onda ćete svakako zahtijevati da program ima mogućnost rada sa stolovima. To znači da će u programu biti prikazani stolovi poredani kao i u vašem objektu.

Fiskalne kasa mora da vam pruža mogućnost pravljenja narudžbi po svakom stolu pojedinačno, trebate imati mogućnost prebacivanja narudžbi sa stola na stol, kao i splitovanje računa(svako da plaća za sebe ili svako po jednu narudžbu).

Danas je nezamislivo da imate fiskalue kasu u restoranu koja ne vodi stanje na lageru. Da bi se ispravno vodilo stanje na lageru potrebno je pravilno podesiti normative, tj. sastojke robe, detaljnije o tome šta su normativi možete pročitati na slijedećim linkovima. (Uredite svoje normative i povećajte zaradu i Kako se pišu normativi u ugostiteljstvu).

Fiskalne kasa u restoranima treba da zadovoljava sve norme koje je propisao zakon, pa tako gdje je na snazi fiskalizacija potrebno je da podržava komunikaciju sa fiskalnim uređajima. Svi izvještaji koje zahtjeva državna inspekcija moraju biti dostupni na fiskalnoj kasi.

U restoranima često postoje određene promocije gdje se dnevne ponude nude po jeftinijim cijenama, tako da fiskalna kasa u restoranima treba imati mogućnost rada sa više cijena. Firme koje organiziraju događaje u restoranima će zahtijevati A4 račun tako da morate imati mogućnost za izdavanje istog.

Kada budete birali fiskalnu kasu za restorane posebnu pažnju obratite na sigurnost, odnosno pouzdanost fiskalne kase. Ništa vam ne znači fiskalna kasa sa milion opcija, ako stalno primjećujete neke greške, ako štopa u radu ili nemate mogućnost fiskalnog načina rada.

POS Sector - PC kasa za restorane i barove 9 out of 10 based on 320 ratings. 18 user reviews.
Pratite nas na Google+ Učitavam...