Prostor posjeduje jedan sanitarni cvor za osoblje koji nema zasebni ventilacijski sustav. Da li je uopce potreban?

Pitanje:

Postovani,

u postupku smo otvaranja objekta brze prehrane u starom gradu u Splitu. Prostor posjeduje jedan sanitarni cvor za osoblje koji nema zasebni ventilacijski sustav. Da li je uopce potreban? gospodin koji nam je radio ateste kaze da moramo smisliti nesto s ventilacijom u sanitarnom cvoru pa me zanima da li je to istina. Da li sanitarni inspektori projeravaju ventilaciju sanitarnog cvora za osoblje. Mi zapravo ni nemamo mogućnosti probijanja zida na van kroz koji bi isla ta ventilacija jer se wc nalazi pod kosinom ( stepenice objekta pored nas ).

 

Odgovor:

Poštovani,

surađujem sa ugostiteljima na Rabu i mnogi od njih ne mogu izvesti radove potrebne za MTU radi starih građevina.
Prije svega, ventilacijski sustav i služi tome da ventilira cijeli prostor. Nemam niti jedan slučaj da netko ima poseban sustav za sanitarni čvor za djelatnike, osim ako je to bila želja vlasnika. Ono što je važno za MTu je to da vaše osoblje ima poseban sanitarni čvor, da je dobro ventiliran i čist i da ima sve od opreme što je neophodno.
Nadam se da imate neki otvor za prozračivanje, ili možete radovima na ventilaciji prilagoditi sustav. Pojedini lokali rješavaju taj problem i na način da imaju ugovor o korištenju sanitarnog čvora za osoblje u kući ili pored lokala, ali taj sanitarni čvor mora imati sve uvjete i biti samo za osoblje.

 

Novo pitanje:

Wc nazalost nema nikakav otvor ni prozorcic osim otvora iznad ulaza u njega sa malom resetkicom. Rekli su da kroz to bi mogli provuci cijev koja bi izlazila skroz van… ali to bi znacilo da bi cijev isla kroz cijeli lokal i ne bi nikako izgledalo lijepo a stvarno smo ulozili puno truda i vremena u uređenje. Zapravo je vise manje sve spremno samo cekamo papire ali se bojimo da ih necemo dobiti bas zbog te ventilacije u wc-u.

Odgovor na novo pitanje:

Postovana,

u MTU nema navedene obvezene ventilacije ili načina na koji mora biti izvedena.
Predlažem da, ukoliko to ne možete riješiti sa svojim knjigovodstvom, nazovete ujutro moj broj; 091/400-5463, pa ćemo se čuti i dogovoriti da se raspitam u Splitu i riješimo vaš problem. Inače, wc za osoblje, kao i onaj za goste mora udovoljavati u pogledu zraka sljedećem;
sanitarne prostorije moraju imati mogućnost ili prirodnog prozračivanja ili mehaničkog prozračivanja. Dakle, ukoliko nema mogućnosti prirodnog prozračivanja, a nemate, idite na mehaničko. Nabavite ionizator, odnosno jedan od onih malih aparatića koji pročišćuju zrak, da bi zrak nakon korištenja prostora bio svjež. Oni imaju u uputama informaciju koji volumen prostora i zraka čiste u kojem vremenu, a pretpostavljam da taj prostor nije velik. Važnije pitaje je možda imate li garderobni prostor za osoblje, ormare, ostalu opremu ali i koliko planirate osoblja u smjeni, jer je to važno za MTU.
Slobodno se javite, a ja ću se čuti sa inspektorima i saznati točnu informaciju.

 

Ako imate potrebu za programom sa kojim izdajete račune i vodite poslovanje (otvaranje, trenutni problem sa programom sa kojim sada radite) slobodno se javite nama, odnosno POS Sectoru http://possector.ba/fiskalna-blagajna (pos@possector.com ili tel. +385 1 800 000 4 . Također ako tražite knjigovodstveni servis ili niste zadovoljni sa svojim knjigovodstvom javite nam se i rješit ćemo vam problem.

nonamona.info@gmail.com ili mob; 099/423-5582.

Srdačan pozdrav,
Marijana Horvatinović
Nona Mona j.d.o.o. i POS Sector