Program za Kasu i kako ga odabrati?

Kvalitetan Program za Kasu od velike je važnosti za sve korisnike fiskalizacije. Pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u odabiru savršenog Programa za Kasu.

Svejedno o kojoj se djelatnosti radilo

Izdavanje računa ne smije imati više koraka nego što je potrebno

Svejedno o kojoj se djelatnosti radilo<br><br>Izdavanje računa ne smije imati više koraka nego što je potrebno

Prije odabira Programa za Kasu, obratite pozornost i na sljedeće:

  • Troškovi. Prije nego se odlučite za Program za Kasu, sa prodavačem dogovorite krajnju cijenu. Na tržištu se mogu nabaviti programi koji su relativno jeftini, ali se na kraju ispostavi da su ipak skupi. Budite sigurni da se krajnja cijena programa za vašu tvrtku stvarno isplati. Postoje programi, poput POS Sectora koji se mogu i mjesečno iznajmljivati po određenoj cijeni. Ovo je idealno rješenje pogotovo za sezonce, za one koji ne mogu odvojiti određenu svotu novca odjednom, pa i za one koji su neodlučni. Prilikom odabira mjesečnog najma obratite pažnju da niste vezani ugovorom, kako bi mjesečni najam mogli prekinuti kad god poželite.
  • Kvaliteta je neopisivo važan faktor i jedan od ključnih točaka prilikom odabira Programa za Kasu. Provjerite reference programa kojeg želite kupiti. Da li su drugi kupci zadovoljni? Koliko dugo je Program za Kasu prisutan na tržištu? Da li tvrtka koja prodaje program ima dovoljno iskustva u IT sektoru? Ovo su neka od pitanja, koja mogu biti ključna kada je u pitanju kvaliteta proizvoda koji namjeravate kupiti.
  • Dugoročni razvoj programa. Prije kupovine Programa za Kasu uvjerite se da je isti u mogućnosti rasti zajedno sa vašom tvrtkom i vašim poslovanjem, to jest da je u mogućnosti razvijati se dalje. Ukoliko ovo nije slučaj, moglo bi se desiti da će vam biti potreban novi program koji podržava novitete vezane za kasu.
  • Support/Podrška. Podrška u svakom momentu treba biti dostupna, pa i u kasnim večernjim satima, vikendom i praznicima, jer npr. ugostitelji imaju baš tada najviše gostiju u objektu i tada im je najčešće potrebna podrška ili informacija vezana za Program za Kasu. Dobra podrška je osnova za uspješno poslovanje i obavezno sa prodavačem Programa za Kasu prije kupovine ili najma provjerite da li je podrška uključena u cijenu programa. Ukoliko podrška nije uključena, obavezno se raspitajte o cijenama iste.

Bitno je da ne zaboravite da:

Provjerite opremu koju posjedujete

Provjerite opremu koju posjedujete

U većini slučajeva možete koristi hardware koji već posjedujete. Prema tome, nema potrebe za nabavkom novih uređaja i najbitnije je: mnogo novca ostane u džepu

Iskoristite opciju besplatne instalacije

Iskoristite opciju besplatne instalacije

Online instalacije modernih Programa za Kasu također su velika prednost za osobe kojima je potreban Program za Kasu. Online instalacije se u većini slučajeva izvode brzo, nakon što prodavač i kupac dogovore željeni termin iste. Većina prodavača, kupcima putem online instalacije podesi program prema njihovim potrebama i fiskalizira ga.

Zatražite i besplatnu prezentaciju programa

Zatražite i besplatnu prezentaciju programa

I online prezentacije se po potrebi mogu dogovoriti sa prodavačima, barem što se tiče POS Sector Programa za Kasu. Prodavač će vam live putem online prezentacije pokazati sve osnovne funkcije, kao i mogućnosti Programa za Kasu. Ovo se najčešće izvodi putem screen sharing aplikacije kao što je TeamViewer.

Testirate program u svom objektu

Testirate program u svom objektu

Većina Program za Kasu mogu se testirati neko određeno vrijeme prije kupovine. Istu je potrebno prethodno skinuti potpuno besplatno sa web stranice ponuđača. Ovo je savršena prilika da vidite da li je program koji namjeravate kupiti ispravan izbor za vaše poslovanje.

Provjerite sigurnost podataka

Provjerite sigurnost podataka

Sigurnost podataka je veoma važno u današnje vrijeme, prema tome veoma je važno da ponuđač Programa za Kasu vodi računa o sigurnosti podataka klijenta

Ne zaboravite nadograđnje programa

Ne zaboravite nadograđnje programa

Nadogradnja programa (Update), kao i posljednje verzije trebaju biti automatski dostupne, te da su u skladu sa zakonom i novim funkcionalnostima.

Izvješća su veoma bitna za poslovanje

Izvješća su veoma bitna za poslovanje

Grafički i numerički prikazani dnevni, tjedni i godišnji izvještaji odnosno analize poslovanja povećat će produktivnost vašeg poslovanja.

Provjerite da li program ima mogućnost povezivanja

Provjerite da li program ima mogućnost povezivanja

Povezivanje Programa za Kasu sa dodatnim uređajima na koji je instaliran program olakšat će vaše poslovanje, jer nećete biti vezani za stacioniranu kasu i posao ćete moći obavljati i pratiti sa bilo kojeg mjesta.

Odabir programa ovisi i o vrsti poslovanja

Bez obzira da li tražite Program za Kasu za ugostitelje, Program za Kasu za hotele, tržnice, odvjetnike, frizere itd. dobro razmislite da li ste odabrali pravo rješenje, da li Program za Kasu ima sve one funkcije koje su vama potrebne, da li ima previše funkcija koje vama nikad neće trebati?

Veličina i kompleksnost vašeg objekta ili tvrtke, cijena, kao i jednostavno rukovanje programom u većini slučajeva određuju odabir programa za fiskalnu blagajnu. Moderni programi za fiskalnu blagajnu pomoći će vam u dnevnim obračunima i izvještajima za knjigovodstvo odnosno poresku upravu. Pored toga sve informacije o prodaji i pruženim uslugama bit će vam na dohvat ruke, kao i stanje na skladištu robe, informacije o navikama vaših klijenata odnosno kupaca i svih ostalih važnih informacija.

Moderni Programi za Kasu omogućit će vama i vašim uposlenicima da se posvetiti klijentima na najbolji mogući način, a samim ti i da povećate zaradu.

Obavezno testirajte program prije odabira

Ovo je savršena prilika da saznate da li je program koji namjeravate odabrati ispravan izbor za vaše poslovanje.

Obavezno testirajte program prije odabira

Što kažu oni koji su nekada bili na vašem mjestu

laurin kutak

Moja iskustva s POS Sectorom su više nego dobra. Susretljivost ljudi iz POS Sectora i strpljenje pri rješavanju svih mojih nedoumica i početničkih grešaka su bila iznad mojih očekivanja.

U svakom trenutku su mi pružili potrebnu podršku i vrlo smo lako i jednostavno posložili sve potrebno za nesmetani rad moje blagajne , tako da mogu bez problema preporučiti program i tim svakome kome treba program koji se lako i jednostavno koristi i iza kojeg stoji dobra podrška.

Laura Baranić – Laurin Kutak