POS Sector Besplatna verzija programa
U POS Sectoru odlučili smo se na uvođenje besplatne verzije našeg programa za fiskalne kase. U ovom blog postu pokušat ćemo Vam odgovoriti na pitanje zašto to radimo. Ali i na druga pitanja koja bi Vas mogla zanimati. Kao npr. Kome je namijenjena besplatna verzija programa? Koje opcije programa mogu koristiti? Kako da sam naučim koristiti program? U čemu je kvaka? Da li ja to mogu koristiti zauvijek besplatno? Itd. Pa krenimo redom s pitanjima.
5 Osnovnih Tehničkih Vještina u Ugostiteljstvu
Tehničke vještine se odnose na poznavanje procedura rada, tehnike izvođenja poslovnih operacija, umijeće rada s određenim mašinama, rad s softverima na računaru, sposobnost primjene brojeva, znanje stranih jezika, a analitičke vještine na sposobnost učenja, odnosno brzog usvajanja novih znanja i vještina. Uslužno osoblje treba da vlada osnovnim tehničkim vještinama koje podrazumijevaju: forlegiranje; nošenje tanjura; nošenje […]
Kakav odnos ugostitelji treba da imaju prema gostu
U našem restoranu postoji samo jedan gazda, a to je gost. Svaki put kada prvi put vidimo nekoga, formiramo prvi dojam koji ne možemo ni na koji način vratiti unatrag i ponoviti. O ovome govori i često citirana rečenica: „Imate samo jednu šansu da ostavite dobar prvi dojam.” Govor i slušanje su komunikacijske vještine posebno […]
Vodič Offline Marketinga u Ugostiteljstvu
Izdvojili smo i nekoliko marketinških metoda i lako primjenjivih trikova koje vam na jednostavan način mogu pomoći u poslovanju i privlačenju novih gostiju. Tiskani promotivni materijali Da bi bili učinkoviti tiskani promotivni materijali, vizitke, flayeri, brošure i sl. moraju privući pažnju vašeg potencijalnog gosta zanimljivim dizajnom . Pažljivo birajte sadržaj i ponudu koja će se […]
Atraktivna Prezentacija Hrane u Ugostiteljstvu
U svijetu kulinarstva dobro je poznato da je izgled jela jedan od najvažnijih čimbenika koji će privući ili pak odbiti tvog gosta na odabir određenih jela. Upravo način na koji je jelo postavljeno na tanjuru, raspored priloga i glavnog jela, fuzija boja kao i upotreba različitih vrsta servisa za jelo je prva impresija koju tvoj […]
Pitanja koja možete postaviti sebi prije otvaranja ugostiteljskog objekta
Zaista je lijepo otvoriti vlastitu firmu i biti slobodan u poslu kojim se mislite baviti u budućnosti. Zašto onda čisto zbog još veče sigurnosti u oduku ne postaviti sebi par pitanja koja vam mogu pomoći da spriječite pogrešne odluke koje vas mogu koštati vašeg vremena i novaca. Krenimo redom. Pitanja su podijeljena u tri grupe […]
Minimalni uvjeti za zahode u ugostiteljstvu
Ugostiteljski objekt mora imati uređen i opremljen zahod za žene i zahod za muškarce, i to zahod za žene koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina) i pred prostorije u kojoj je umivaonik, zahod za muškarce koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina) i pred […]
Opći minimalni uvjeti uređenja i opremljenosti ugostiteljskih objekata
Opći minimalni uvjeti uređenja i opremljenosti Ugostiteljski objekti moraju biti uređeni i opremljeni, te imati odgovarajuće osoblje, tako da omogućuju racionalno korištenje prostora, nesmetano i sigurno kretanje i boravak gostiju i zaposlenog osoblja, nesmetan prijenos stvari, odgovarajuće čuvanje robe, hrane i pića, zaštitu zdravlja gostiju i zaposlenog osoblja, te stručno usluživanje gostiju. Označavanje ugostiteljskog objekta […]
Razvrstavanje skupina ugostiteljskih objekata
Svaka skupina ugostiteljskih objekata iz Pravilnika razvrstava se u vrste ugostiteljskih objekata ovisno o pretežitosti ugostiteljskih usluga koje se u njima pružaju i načinu usluživanja. Pojedina vrsta ugostiteljskog objekta, određena je i minimumom ugostiteljskih usluga koje se u njemu obvezno pružaju te minimalnim uslovima kojima mora udovoljiti ugostiteljski objekt. Skupina »Restorani« Skupina » Restorani« razvrstava […]
Minimalni uslovi koje moraju ispunjavati ugostiteljski objekti
Ugostiteljski objekti moraju ispunjavati minimalne uslove i to: minimalne uslove za vrstu ugostiteljskog objekta i opće minimalne uslove, u skladu sa ovim Pravilnikom. Iznimno od stava 1. ovoga člana, ugostiteljski objekti iz skupina: »Restorani«, »Barovi« i »Catering objekti« te objekt jednostavnih brzih usluga iz skupine »Objekti jednostavnih usluga« ukoliko je u zgradi, mogu odgovarajuće odstupiti […]
Propisane zakonske obveze ugostitelja u obavljanju ugostiteljske djelatnosti – BiH
U obavljanju ugostiteljske djelatnosti, ugostitelj je obvezan: vidno istaknuti propisanu oznaku vrste na ulazu u ugostiteljski objekt utvrđene rješenjem mjerodavnog tijela i kategorije ugostiteljskog objekta utvrđene rješenjem Ministarstva; vidno istaknuti na ulazu u ugostiteljski objekt obavijest o radnom vremenu koje treba biti sukladno propisanom radnom vremenu; utvrditi kućni red u ugostiteljskom objektu za smještaj i […]