7 savjeta i trikova za fotografiranje hrane

Josip Paradžik
Josip Paradžik

Podijelite na društvenim mrežama:

7 savjeta i trikova za fotografiranje hrane

Tablica sadržaja

Bezbroj puta smo čuli ovu rečenicu: slika govori tisuću riječi.

Za vrhnuske fotografije možete jednostavno unajmiti profesionalnog fotografa koji će napraviti fotke od kojih će vam ići voda na usta, ali moguće je da to sami odradite. Bez obzira što odlučili donosimo vam par trikova kako da napravite profesionalnu fotografiju vaše hrane.

Savjet br. 1: Koristite prirodno svjetlo (Bez bljeskalice!)

Većina restorana ima prozore kroz koje ulazi dosta svjetlosti. Prirodno svjetlo je jedan od ključnih alata za svakog fotografa, posebice kada se radi o fotografiranju hrane.

Najčešće vam je potreban samo jedan izvor svjetla. Svjetlo koje obasjava hranu sa strane ili dolazi iz pozadine smanjuje sjene i naglašava teksturu sastojaka.

Nikada nemojte koristiti bljeskalicu. Prema Serious Eats magazinu „Bljeskalica stvara grubi odsjaj na hrani i stvara efekt kao da hrana lebdi u svemiru“.

Neka vaša hrana ostane na zemlji i nemojte koristiti bljeskalicu.

Savjet br. 2: Neka bude jednostavno

Najefikasnije slike hrane su najčešće i najjednostavnije: snimke izbliza koje prikazuju ono što je bitno, a to je hrana. Za pozadinu se preporučuje ravna ploha ili stol. Preporučuje se ne pretrpan tanjur s manje sastojaka. Gosti koji gledaju fotografije žele jednostavno identificirati o kojoj se hrani radi. Fokusirajte se na hranu, a ne na pozadinu koja odvlači pozornost s hrane.

Savjet br. 3: Postavite fotografije na društvene mreže

Fotografiranje hrane za društvene mreže

Jedan od najnovijih trendova je postavljanje fotografija jela na društvene mreže. Svi se divimo kreacijama poznatih kuhara u restoranima. Fotografije mogu postavljati gosti, ali i ugostitelji.

Za korisnike društvenih mreža vrlo je lako pronaći odgovarajuću hranu koristeći #hashtagove. Vrlo je bitno da uključite hashtag ako želite prikupiti veći broj pratitelja koji traže slike određenih jela. Prema vodiču za postavljanje hashtaga hrane na Instagramu donosimo vam listu najpopularnijih:

#foodie (47 milijuna slika); često uparen s #picoftheday

#foodporn (140 milijuna slika); često uparen s #amazing i #manvsfood

#nom ili #nomnom ili #nomnomnom (mislim da ste shvatili) (20 milijuna slika); većina djevojaka koristi ovaj tag i većinom se nalazi uz slike nekih deserta ili sladoleda.

Savjet br. 4: Dodajte malo ulja ili ih pošpricajte vodom

Znamo da su vaši sastojci svježi, ali to na kameri ne izgleda uvijek tako. Kako bi vaše salate i povrće izgledalo svježije dodajte malo ulja ili ih pošpricajte vodom kako bi dobili sjaj. Ulje i voda će istaknuti svjetlinu na pravim mjestima i dati im svjež izgled.

Savjet br. 5: Koristite jednostavnu tehniku fotografije

Fotografiranje hrane za društvene mreže

Neki osnovni principi fotografije mogu vam pomoći prilikom fotografiranja hrane. Prvo nam na pamet pada dubina polja i pravilo trećine.

Dubina polja odnosi se na udaljenost od fokusiranog područja u fotografiji. Ovo se često koristi prilikom fotografiranja, jer fokusira pogled na bitan dio fotografije. Ova tehnika je vrlo korisna ako želite istaknuti neki mali djelić fotografije. Primjerice ako pečete kolačiće ili muffine.

Pravilo trećine je još jedan bitan koncept fotografije. Slike su puno privlačnije ako se predmet ne nalazi direktno u sredini fotografije, nego u jednoj od trećina slike.

Najbolje u vezi ovog pravila je što je jednostavno. Kako biste koristili ovu tehniku jednostavno podijelite fotografiju na tri horizontalna i tri vertikalna odjeljka. Predmet bi se trebao nalaziti u jednom od sjecišta linija između odjeljaka izvan središta fotografije.

Vaše slike će biti puno privlačnije ako se budete držali ova dva koncepta.

Savjet br. 6: Promijenite kut slike

Nije svako jelo isto. Zato neka izgledaju bolje iz određenog kuta.

Prema školi digitalne fotografije, „neka jela izgledaju bolje ako se slika direktno ispred njih, dok druga ako se slikaju odozgor.“

Za ravnu hranu bolja je slika odozgor (primjerice za pizzu). Usporedbe radi, burgeri mnogo bolje izgledaju ako ih slikate sa strane jer možete vidjeti sve slojeve sastojaka. Pića najbolje izgledaju ako ih slikate pod kutom od 45 stupnjeva.

Savjet br. 7: Neka tanjuri budu čisti i pozadina urednaFotografiranje hrane za društvene mreže čisti tanjuri

Ovo ne bi trebalo ni spominjati, ali obavezno je da je tanjur čist prilikom fotografiranja. Bilo kakva mrlja ili sastojak viška na tanjuru odvratit će pozornost s hrane. Zbog toga neki od najpoznatijih fotografa hrane koriste pincetu prilikom slaganja hrane na tanjur.

Također, ravna pozadina je najbolja jer ne skreće pozornost s hrane. Najpopularnije pozadine su tamne, svijetle i drvo. Neutralna pozadina ne mora biti u potpunosti ravna, ali ne bi trebala skretati pozornost s hrane na slici.

Fotografija hrane i restorani

Bilo da se bavite fotografijom ili ne, ovi jednostavni savjeti će vam pomoći da napravite filmske snimke.

Fotografije su vam nužne ako želite izraditi web stranicu. Također su nužne za online naručivanje,kao i za naručivanje preko digitalnih jelovnika. Neki POS sustavi omogućavaju vam da stavite fotografije vaše hrane u meni gdje god se nalazili.

Nadamo se da smo Vam uspjeli dati dovoljno savjeta kako postići najbolje fotografije hrane. Ako imate nekih dodatnih riješenja, javite nam se na mail pos@possector.com i možda Vam objavimo slike na stranicama.

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

POS Sector svim novim korisnicima pruža besplatno korištenje aplikacije prvih mjesec dana da bi...

Nakon epidemije koronavirusa sigurno se više nećemo tako olako nositi sa sezonama prehlade i...

Kako se bliži ljeto tako potencijalni gosti sve više vremena žele provoditi na suncu....

Svi vole popuste. Ako primijetite da vam se obim posla u restoranu smanjio, bilo...

Uspjeh u restoranskoj industriji ne zavisi samo od dobre hrane već od iskustva koje...

Nećete svjesno unijeti u restoran opremu koja će vam uništiti poslovanje, zar ne? Iako...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.