Atraktivna Prezentacija Hrane u Ugostiteljstvu

Mario Miličević
Mario Miličević

Podijelite na društvenim mrežama:

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu

Tablica sadržaja

U svijetu kulinarstva dobro je poznato da je izgled jela jedan od najvažnijih čimbenika koji će privući ili pak odbiti tvog gosta na odabir određenih jela.
Upravo način na koji je jelo postavljeno na tanjuru, raspored priloga i glavnog jela, fuzija boja kao i upotreba različitih vrsta servisa za jelo je prva impresija koju tvoj gost prima i koja će odlučiti da li će to biti ljubav na prvi pogled ili ne.

Mnogo je načina na koje možemo prezentirati jedno jelo. Nauči osnovna pravila za serviranje i prezentaciju jela. Kako upotrijebiti neobičan servis na običan način, ili pak običan servis na neobičan način. Reći ću više o modernom načinu prezentiranja jela te upotrebi tehnoloških otkrića za sve ljubitelje futurističkog slow food-a.

Tko Prezentira Jela u Tvom Restoranu?

Ovisno o vrsti,veličini i kapacitetu restorana koji posjeduješ prezentacija jela je posao koji može raditi tvoj kuhar, server, konobar, posebno educirano osoblje za ove radnje ili pak sam gost ako se radi o samoposluživanju.

No bez obzira tko servira jela u tvom restoranu, svatko od njih mora biti upoznat sa osnovnim pravilima prilikom prezentiranja odnosno serviranja jela.

Osnovna Pravila Prilikom Prezentiranja Jela

Postoje određena pravila kojih se dobro pridržavati prilikom serviranja i prezentacije jela da bi uopće mogli ovladati naprednijim tehnikama prezentiranja hrane u tvom restoranu a to su:

 • Tanjur nikada ne smije biti prenatrpan hranom, ali ne smije biti ni naizgled prazan
 • Uvijek je potrebno ostaviti prazan vanjski dio tanjura uz rub.
 • Osiguraj kontrast boja na tanjuru.
 • Zaboravi na simetriju, asimetrični oblici su dobrodošli.
 • Pomiješaj veliko i sitno, mekano i hrskavo, svijetlo i tamno.
 • Drži se uniformnosti kada je riječ o veličini porcija.
 • Ne pretjeruj sa umacima i sosovima – radije ih posluži odvojeno.
 • Ako serviraš pileće štapiće, ćufte ili škampe na tanjur radije postavite neparan broj ovih namirnica nego paran, izgledat će mnogo ljepše i zanimljivije.

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu tanjir

 

Ovdje ću spomenuti i jedno staro pravilo koje se u mnogim restoranima još uvijek koristi. Možeš ali ne moraš da ga se pridržavaš, a to je da tanjur promatramo kao sat, te na određene sate postavljamo određene vrste namirnica. Na 11 sati se postavljaju ugljikohidrati (tjestenine, riža, krumpir), na 2 sata povrće a u slučaju da se radi o večeri na 6 sati se postavljaju proteini (riba, meso, gljive).

Ovaj sad već zastarjeli način serviranja hrane ima svoje pozitivne strane a jedna od njih je uniformnost porcija koja je veoma važna za smanjenje ostataka hrane kao i za kalkulaciju troškova te konačan profit.

Prezentacija Jela na Japanski Način

Japanski način prezentiranja hrane je imao veliki utjecaj na dizajniranje jela uopće. Minimalizam u Japanu je prisutan posvuda pa tako i u kulinarstvu. Možemo ga opisati kao ljepotu jednostavnosti i jedinstvenosti.

Japanci nikada ne stavljaju mnogo hrane na jedan tanjur, radije će je odvojiti u više zasebnih posudica. Ovakav način prezentacije jela otklanja sve nedoumice oko usklađivanja boja i formi pa ako nemaš talenta za stvaranje harmoničnih tanjura ovo bi mogao biti dobar izbor za tebe. Posudice u kojima se hrana servira preuzimaju glavnu ulogu u izgledu jela. One mogu biti veoma jednostavne ili pak ukrašene različitim motivima. Hrana je isječena na male komadiće – zalogajčiće koji su prikladni za jelo sa drvenim štapićima.

I ovdje vrijedi pravilo da se posudice nikada ne “trpaju” hranom u potpunosti.
Ako misliš da tvoj restoran nudi hranu koju nije moguće servirati na ovaj način pogledaj kako izgleda serviranje pomfrita na japanski način. Neodoljivo!

Vertikalne Forme

Vertikalan način prezentiranja jela na tanjuru otvorio je potpuno novi pravac u dizajniranju jela. Stvaraju se prava mala remek dijela, skulpture od hrane. Jelo se kombinira i slaže najčešće na sredini tanjura dok ostatak tanjura ostaje prazan ili je diskretno ukrašen sosom ili začinima poput potpisa na umjetničkom djelu. Za ovakav način serviranja jela biće potrebno mnogo maštovitosti, vježbe i umijeća no rezultat na tvom tanjuru će sigurno sve napore opravdati.

Vertikalne forme se koriste najčešće za prezentaciju jela u finim restoranima sa punom uslugom i nisu idealan izbor za restorane brze hrane prije svega zbog vremena koje je potrebno za serviranje jela.

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu desert

 

Apstraktne Forme

Ovaj način prezentacije jela je omiljen kod najhrabrijih i najmaštovitijih kuhara! Izrazi se poput umjetnika koji uživaju u stvaranju apstraktne umjetnosti. Zaboravite na formu, strukturu, visinu i širinu jela, neka jelo izgleda prirodno. Jelo se prezentira na naizgled slučajan ali zanimljiv način, kao da je bez reda i pravila rasuto po tanjuru.

Za ovaj izričaj svakako koristi obične velike bijele tanjure. Mnogo različitih boja na tanjuru je neophodno za najbolje rezultate prezentacije.

Ukrasi Jelo Odgovarajućim Prilogom

Ukrašavanje jela je onaj moment u prezentaciji jela koji daje osobnost jelu i stavlja pečat na kraju priče. U svakom slučaju, prilog i začini koji se koriste za ukrašavanje bi trebali biti jestivi i dopuniti okus glavnom jelu. Tako na primjer uz ribu serviramo limun, uz žuti rižot naranču, uz deserte različite sirupe i slično.

Međutim danas je serviranje jela sve slobodnije i za ukrašavanje se koriste biljke koje nisu jestive, pa tako često vidimo jela i pića ukrašena cvjetovima koji nisu jestivi. (Nadam se ne i otrovni )

Prezentacija Jela Za Najmlađe Goste

Atraktivna prezentacija hhrane u ugostiteljstvu djeca

 

Vizualni efekt jela najveći utjecaj ima na naše mališane, a ako mališani jedu lijepo servirano povrće u tvom restoranu i odrasli će rado iznova posjećivati tvoj restoran! Osiguraj da dječji jelovnik izgleda kao plod dječje mašte. Jela poprimaju izgled junaka iz crtića, životinja ili omiljenih igračaka. Nekoliko prijedloga za prezentaciju dječjih jela pogledaj na slijedećim fotografijama.

Alternativno Posuđe

Kako bi reagirali na sos poslužen u epruveti umjesto uobičajenoj posudici ? Sigurna sam pozitivno! Posluži se alternativnim posuđem i priborom za jelo. Serviraj juhe u neobičnim šalicama ili lončićima za kavu umjesto uobičajenim tanjurima. Običan sok će izgledati zanimljivo ako ga poslužiš u neobičnoj vazi. Idite jedan korak dalje i hrabro posluži glavno jelo u poklopcu šerpe ili pak širokoj staklenoj tegli. Poklopac tegle možeš iskoristiti kao tanjur za salatu!

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu posude

 

Koristi Tanjure i Servis od Prirodnih Materijala

Iako će poznati svjetski kuhari savjetovati da koristiš isključivo velike bijele jednostavne tanjure za prezentaciju hrane zašto ne bi otišli jedan korak dalje i koristili servis i posuđe od prirodnih materijala. Organska hrana je u posljednje vrijeme sve više u trendu pa popularnost upotrebe tanjura i žlica od drveta ili kamena je sve veća. U upotrebi su čak neoblikovane sirove forme poput serviranja hrane na komadu drveta kao što je prikazano na slici ispod ili kamenih žlica koje posebno daju rustikalni štih tvom jelu.

Zanimljive zemljane posudice su osim privlačnog izgleda veoma i praktične za serviranje toplih jela jer dugo zadržavaju željenu toplinu jela.

Pripremanje i Prezentiranje Jela Pred Gostom

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu desert

 

 

Pripremanje i prezentiranje jela pred stolom gosta je jedan od veoma popularnih načina serviranja jela u restoranima širom svijeta. Karakteristično je naročito za restorane koji nude jela za čiju pripremu nije potrebna preduga termička obradu namirnica. Gost je u mogućnosti vidjeti kako se odabrano jelo sprema i poslužuje pred njegovim očima.

Radoznalost gosta i umijeće kuhara doprinijeti će svojevrsnom šou u restoranu koji svakako ide u korist dobroj promociji restorana. Zašto ne bi ovakav šou pripremili i tvojim VIP gostima?

Slijedeća jela mogu se pripremati (dogotoviti) pred gostom:

 • Hladna predjela
 • Juhe
 • Topla mesna i riblja jela
 • Desertna jela

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu reklet

 

Jela se najčešće pripremaju pred stolom gosta na slijedeće načine:

 • Pripremanje i posluživanje hladnih jela i predjela s kolica (rezanje sireva, miješanje salata, tatarski biftek)
 • Rezanje mesa ili filetiranje riba pred stolom gosta
 • Kuhanje pred gostom
 • Pripremanje fondija na stolu gosta
 • Flambiranje slanih i slatkih jela
 • Raklet
 • Priprema jela na vrućem kamenu
 • Pripremanje jela na roštilju pred stolom gosta

Osim pripremanja samo posluživanje gosta ima veliki značaj. U popularnim restoranima nije rijetkost da posluživanje jela nalikuje akrobacijama te je poželjno da kuhar osim svojih kulinarskih posjeduje i akrobatska umijeća!

U drugim restoranima popularno je pripremanje hrane pred stolom gosta dok samo posluživanje gosti rado čine sami. Sve naravno ovisi o vrsti restorana i željama klijentele koja ga posjećuje.

Adekvatan Pribor za Prezentaciju Jela

 

Atraktivna prezentacija hrane u ugostiteljstvu nozevi

Nema zanata bez dobrog alata. Obezbjedi adekvatan pribor za serviranje jela. Najvažnije oruđe će biti ruke servera ili kuhara no uspješnost i brzina serviranja hrane u tvom restoranu značajno će ovisiti o dostupnosti odgovarajućeg pribora. Ovaj pribor je sličan onome kod kirurškog zahvata te u njega spadaju:

 • Kuhinjske škare
 • Kulinarske pincete različitih veličina
 • Različiti noževi i skalpeli za rezbarenje voća i povrća
 • Sjeckalice za voće i povrće
 • Kalupi i prsteni u različitim oblicima
 • Silikonske podloge za karamelizaciju
 • Žlice, hvataljke, igle,
 • Šprice, štapići
 • Špatule i kistovi za dekoraciju.

Pribori za dekoraciju jela se najčešće prodaju u setovima. Potražite kod svog dobavljača restoranskog pribora alat koji će najbolje odgovarati tvojim potrebama. Najbolje bi bilo da je pribor napravljen od nehrđajućeg čelika što garantira kvalitetu i dugotrajnost.

Futuristička Prezentacija Jela za Ekskluzivne “Slow Food “ Restorane

U narednom video isječku možeš vidjeti kako upotrebom novih tehnoloških otkrića, točnije elektromagnetne indukcije jedno jelo može biti prezentirano za sve “slow food” ljubitelje. Zalogaj koji lebdi iznad stola će privući mnoge ekstravagantne goste koji žude za neobičnim stvarima.

Odabir načina za prezentaciju jela zavisi od vrste restorana kao i jela u ponudi, no u svakom slučaju je ogledalo kreativnosti i brige za gosta. Gosti će to svakako prepoznati.

Na koji način prezentiraš jela u svom restoranu, te kakav utjecaj kreativna prezentacija jela ima na prodaju i cijenu jela? Kakve su impresije tvojih gostiju? Podjeli svoja iskustva sa nama! Hvala. 

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

POS Sector svim novim korisnicima pruža besplatno korištenje aplikacije prvih mjesec dana da bi...

Nakon epidemije koronavirusa sigurno se više nećemo tako olako nositi sa sezonama prehlade i...

Kako se bliži ljeto tako potencijalni gosti sve više vremena žele provoditi na suncu....

Svi vole popuste. Ako primijetite da vam se obim posla u restoranu smanjio, bilo...

Uspjeh u restoranskoj industriji ne zavisi samo od dobre hrane već od iskustva koje...

Nećete svjesno unijeti u restoran opremu koja će vam uništiti poslovanje, zar ne? Iako...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.