Upute za korištenje programa

Kako unijeti robu na skladište

Dva osnovna uvjeta za učinkovito vođenje skladišta su:

  • svakodnevno zaduživanje pristigle robe od dobavljača sa nabavnom cijenom i količinom
  • definiranje normativa za artikle

Unos robe na skladište odnosno unos primki vršite na sljedeći način:

Unos robe na skladište

Definiraj normative

Ako normativi nisu pravilno uneseni u program, često dolazi do određenog neslaganja virtualnog i realnog stanja roba u vašem ugostiteljskom objektu. Ne samo da nemate uvid u realno stanje zaliha, već onemogućavate kontrolu prometa, kontrolu radnika i stvarnu potrebu za nabavkom određenih artikala te naravno gubite vrijeme i novac dok pokušavate uskladiti posao.

Normativi su potrebni sastojci da se napravi neko jelo ili piće. Recept za pravljenje nekog jela sadrži i normativ tog jela. Tako da kada nađete recept nekog jela vidjet ćete da u njemu imate napisane potrebne sastojke za pravljenje tog jela i tehniku pravljenja tog jela.

Primjer normativa

Uzmimo za primjer kreiranje normativa za miješano piće Gin Tonik. Ovo miješano piće se pravi od Gin-a 0,03L i Tonika 0,1L.U ovom slučaju normativi od pića Gin Tonik su Gin 0,03L , Tonik 0,1L. slamka 1 kom i limun 0,005 kg.

Gin Tonik Gin 0.03l
Tonik 0.1l
Limun 0.005 Kg
Slamka 1 kom

Važno je napomenuti da normativ može biti isti kao i artikal, kao što je slučaj kod konzumacija poput Coca Cola, gdje je normativ Coca Cola 1 komad.

Drugi primjer unosa normativa je u slučaju kada se za više različitih artikala koristi ista roba. Najbolje je objasniti primjerom.

Roba koju smo unijeli je bačva za točeno pivo 50L. Zaduženje ove robe na skladište bi bilo –
Ime robe:
pivo točeno

Količina:
50

Jedinica mjere:
L

Artikli za koje želimo definirati normativ je točeno pivo 0,5L, točeno pivo 0,3L i točeno pivo 0,2L

Normativ bi izgledao ovako:

Ime Artikla: Točeno pivo 0,5L
Normativ: Sastojci – pivo točeno
Količina – 0,5
Jedinica mjere – L

Ime Artikla: Točeno pivo 0,3L
Normativ: Sastojci – pivo točeno
Količina – 0,3
Jedinica mjere – L

Ime Artikla: Točeno pivo 0,2L
Normativ: Sastojci – pivo točeno
Količina – 0,2
Jedinica mjere – L

Proces dodavanja normativa bi izgledao na ovaj način:

1. Dodavanje novog artikla

Dodavanje novog artikla Pos Sector

2. Definiranje normativa artikla

Definiranje normativa artikala

3. Dodjela porezne stope artiklu

Dodjela porezne stope artiklu

PDV po vrsti artikala bi u ovome slučaju izgledao na sljedeći način:

Pivo PDV(13%) + PP (3%)
Vino PDV(13%) + PP (3%)
Bezalkoholna pića PDV(13%) + PP (3%) Osim vode i prirodnih sokova PDV (13%)
Žestoka Alkoholna pića PDV(25%)+PP(3%)

Izvrši korekciju zaliha robe
Kada utvrdite neslaganje fizičkog stanja robe i robe koje se vodi u programu POS Sector, potrebno je napraviti korekcije zaliha robe ili popis robe

Korekcija zaliha robe

Podesi skladište s kojeg će se roba trošiti
POS Sector je u svom radu prilagođen radu s više različitih skladišta, a svakoj kategoriji artikala možete definirati različito skladište s kojeg će trošiti robu.

Promjeni pogrešno unesene jedinice mjere
Pregledom svih roba sa jasno naznačenom mjerom, promjeni prvobitno pogrešno unesene jedinice mjere za svaku robu ponaosob. Kao primjer možemo uzeti bocu coca-cole 0,25l . Recimo da smo kao mjernu jedinicu prvobitno odabrali L (litar) a zaduživanje i razduživanje ovog artikla je na komad (kom) potrebno je promijeniti mjernu jedinicu iz litra u komad.

Promjena unesene jedinice mjere za svaku robu posebno.

Želiš saznati i naučiti više o POS Sectoru

Kontaktiraj nas svakim danom 24/7

ili ispuni i pošalji kontaktnu formu. Pozvati ćemo te u najkraćem mogućem roku.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.