Ako vaš restoran još uvijek koristi stari program, onda se oslanjate na konobare koji narudžbe zapisuju na papir i unose ih u blagajnu. Možda se čini jednostavno, ali ima dosta prostora za pogreške, a uz to i nije efikasno.

Unatoč neefikasnosti, pogreškama i dostupnosti modernih opcija većina restorana još uvijek je nesigurna o prelasku na modernu POS sustav.

Zašto većina restorana još uvijek koristi stari program za naplatu?

Promjene vas ne moraju plašiti. Trebali bi biti uzbuđeni, pogotovo kad vidite koje vrijedne opcije i novitete vam donosi moderna fiskalna blagajna. Ovaj članak će vam odgovoriti na sljedeće:

Kako ugostiteljski POS sustav može riješiti vaše probleme i modernizirati restoran

Jeste li spremni? Krećemo!

Zašto restorani još uvijek koriste stare kase

Vjerojatno vam je poznata izreka „ne vjeruješ u ono što nisi vidio“. Možda niste svjesni kako vam moderna fiskalna blagajna može povećati zaradu. Možda vas prelazak na novi sustav stavlja izvan vaše komfort zone. Možda vas obeshrabruje činjenica da ćete morati investirati nešto novca u kupovinu novog POS sustava, opreme i da ćete morati učiti raditi s tim.

Bilo da vas tehnologija ili pak cijena prelaska na novi sustav odbija vrijeme je da razmotrite te mogućnosti. Korištenje stare fiskalne kase dugoročno će vas više koštati nego prelazak na modernu fiskalnu blagajnu.

Problem 1: Konobari znatno sporije obavljaju svoj posao

Imaju li vaši konobari problema sa stizanjem svih narudžbi?

Konobari se spetljaju i gube dosta vremena kada pokušavaju unijeti narudžbe u kasu, vratiti kusur ili proslijediti narudžbe u kuhinju.

Treniranje osoblja u ugostiteljstvu

Uz modernu fiskalnu blagajnu postajete mobilni. Zamislite da pokušate nositi blagajnu od stola do stola!

Mobilni fiskalna blagajna vam olakšava unošenje narudžbi i slanjem istih u kuhinju. Od mobilne fiskalne blagajne profitiraju restorani s punom uslugom, ali i fast food restorani. Ako vodite restoran vaši konobari mogu uzimati narudžbe direktno za stolom bez potrebe za zapisivanjem ili vraćanjem do blagajne kako bi unijeli narudžbu. Ako vodite fast food restoran osoblje na pultu može primati narudžbe putem mobilnog smartphonea, koje automatski šalje u kuhinju, a osoblje na kraju linije je zaduženo za naplatu.

Problem 2: Niste sigurni koja se jela najbolje prodaju

Bez najnovijih informacija ne možete znati koja jela se najbolje prodaju, a koja ne idu nikako. Jedino što možete je pogledati inventar na kraju dana i pretpostaviti po potrošnji koliko je čega prodano. Dizajniranje menija jednostavno ne pomaže, jer blagajna jedino može zabilježiti ukupnu prodaju. Jedino vam preostaje da pogađate.

Ali zato postoji fiskalna blagajna koja vam može pomoći u tome tako što:

Identificirate jela s visokom maržom koja vam donose najviše profita, sve to uz detaljne izvještaje o prodaji po kategorijama i jelima s menija. Možete iskoristiti ove informacije da promijenite dizajn vašeg menija. Primjerice, kada ste saznali koja su vam najprofitabilnija jela i koja se najbolje prodaju možete ih staviti u dio menija poznat pod nazivom „zlatni trokut“. To je dio menija u koji većina gostiju prvo gleda. Ako ta jela stavite u zlatni trokut onda ćete i više profitirati.

Optimizirajte cijene na meniju. Vaša fiskalna blagajna vam daje detaljan uvid u dnevni trošak na hranu po određenom jelu. Ako znate ove informacije onda možete prilagoditi i cijene na meniju.

Primjerice ako vidite na vašoj fiskalnoj blagajni da vas morski plodovi koštaju 40% cijene jela, onda izgleda da trebate promijeniti dobavljača, povećati cijenu na meniju ili oboje.

Problem 3: Podmuklo potkradanje

Ako ste pronašli nepravilnosti između prodaje ili inventure i onoga što se nalazi u kasi onda vas vjerojatno vaši radnici potkradaju. Zapravo gotovo je sigurno da kradu od vas jer je 75% do 85% krađa uzrokovano od strane radnika, namjerno ili nenamjerno. Krađa vam narušava profit i što ga prije riješite to bolje.

Na sreću fiskalna blagajna vam može pomoći. Prvo, program za ugostiteljstvo prati sve narudžbe. Ako konobari žele preuzeti narudžbu iz kuhinje moraju je unijeti u fiskalnu blagajnu. To uključuje i dodatke, priloge, baš sve.

Drugo, možete napraviti ovlasti ovisno o poziciji. Možete postaviti unutar fiskalne blagajne da jedino menadžer može stornirati narudžbe ili davati popuste. Ovo vam omogućava da spriječite zloupotrebu popusta u restoranu. Primjerice da konobari ne dijele besplatnu hranu svojim prijateljima.

Napokon, svaki moderni POS sustav bilježi inventuru i prodaju. U svako doba su vam dostupni izvještaji koje možete usporediti i vidjeti ima li nepravilnosti.

Kad smo već spomenuli inventuru…

Problem 4: Ne možete pratiti inventuru na odgovarajući način

Stare fiskalne blagajne prodaja

Stara kasa vam neće pomoći pri vođenju inventure, sve ćete to morati raditi ručno, što znači da to možda uopće nećete raditi. Ako ne vodite inventuru vrlo lako se možete dovesti u situaciju da imate višak određenog proizvoda, dok drugog nemate uopće. Višak robe vodi jedino do bačenog novca. Premalo robe će dovesti do nepotpunih narudžbi i nezadovoljnih gostiju.

Fiskalna blagajna bilježi inventuru (prema jelu s menija ili sastojku) tako da u svakom trenutku znate koliko vam je ostalo određene robe. Moći ćete prepoznati:

  • Kada vam fali određenih sastojaka, posebice za najprodavanija jela
  • Roba koja dugo stoji i treba se baciti
  • Roba koja nije profitabilna i treba ju zamijeniti

Problem 6: Česte su greške prilikom uzimanja narudžbi

Greške prilikom preuzimanja narudžbi negativno utječu na iskustvo gostiju u vašem restoranu, a samim time i na profit. Uzimanje narudžbi uz pomoć papira i olovke, a zatim njihovo unošenje u kasu dovodi do pogreški čak i kod najiskusnijih konobara.

Pogreške u narudžbama također mogu nastati zbog loše komunikacije između konobara i kuhinje. Možda je konobar uzeo pogrešnu narudžbu, a možda ga je kuhinja pogrešno razumjela.

Bez obzira na uzroke ovih pogrešaka, one vas koštaju vremena i novca. Ali na svu sreću to ne mora biti tako.

Koristite odgovarajuću fiskalnu blagajnu i moći ćete unositi narudžbe direktno za stolom na mobitelu bez obzira da li vodite fast food ili otmjeni restoran.

Unošenje narudžbi direktno za stolom donosi brojne prednosti:

  • U startu eliminirate dodatni posao prilikom preuzimanja narudžbi.
  • Konobar odmah može vidjeti čega nema na stanju, jer ima uvid u inventar direktno na mobitelu
  • Konobar može unijeti posebne zahtjeve u sustav. Sustav ih automatski prenosi u kuhinju tako da ih konobar ne mora dodatno objašnjavati kuhinji.

Mobilna fiskalna blagajna smanjuje pogreške i poboljšava komunikaciju. Krajnji rezultat je tečna, brza usluga, te sretni i zadovoljni gosti.

Problem 7: Vaši podaci nisu sigurni

Tehnologija nije savršena. Ali su podaci u vašoj kasi posebno nesigurni jer se sve nalazi unutar nje. Zamislimo najgori mogući scenario, jer se uvijek može dogoditi neka katastrofa. Bilo da je riječ o požaru, poplavi ili potresu ne morate se brinuti da će vam podaci s kase biti uništeni, nego su pohranjeni na sigurnom mjestu i možete im pristupiti u bilo kojem trenutku.

Prava fiskalna blagajna automatski stvara sigurnosnu kopiju vaših podataka direktno na cloud server. Ako vaša fiskalna blagajna bude oštećen ili ukraden i dalje ćete imati pristup vašim podacima gdje god imate pristup internetu.

Korištenje kase je možda bilo dobro u prošlosti. Ali tehnologija napreduje i korištenjem kase gubite vrijedne alate u vašem poslovanju ako i dalje koristite kasu.

Rješenje je moderan ugostiteljski POS sustav. On razumije vaš posao, ubrzava i olakšava poslovanje i povećava prodaju.