Napomena: Ovaj članak ne pruža stručne medicinske savjete i služi samo u informativne svrhe. Ne predstavlja zamjenu za profesionalne medicinske savjete, dijagnostiku ili tretman.

Koristite ove trikove, savjete i resurse kako biste spriječili širenje bacila i zaštitili zdravlje vaših gostiju.

5 načina kako da smanjite širenje klica u restoranu

1. Perite ruke što više možete

Možda zvuči suludo, ali svaki medicinski profesionalac će vam savjetovati pranje ruku kao najbolji način prevencije širenja virusa. Svaki radnik u ugostiteljstvu bi trebao što češće prati ruke, najmanje 20 sekundi (za to vrijeme ispjevate pjesmu „Sretan rođendan ti“ dva puta). Dobro operite kožu iznad zapešća, između prstiju i ispod noktiju.

Iako je pranje ruku najefikasnije, ako nemate sapun i vodu pri ruci onda koristite dezinficijens za ruke na bazi alkohola. Držite bočice dezinficijensa na lako dostupnim mjestima u restoranu kako bi bili dostupni gostima i osoblju.

Profesionalni savjet: Perite ruke najmanje 20 sekundi kako biste ih u potpunosti očistili i dezinficirali. To traje otprilike dok dva puta otpjevate „Sretan rođendan ti“ pjesmu.

Nova ograničenja zbog Coronavirusa: Kako poboljšati dostavu i pripremiti hranu za ponijeti

2. Smanjite kontakt gdje god je moguće

Nemoguće je u potpunosti izbjeći međuljudski kontakt u ugostiteljstvu, ali bismo trebali u sezoni prehlade i gripe obratiti pozornost na to. Izbjegavajte dijeljenje hrane ili pića, čak i sa voljenim osobama i smanjite rukovanje koliko god možete, te ako je moguće ne približavajte se osobama sa simptomima bolesti.

3. Potaknite osoblje da ostane doma kada pokazuju znakove bolesti

Restorani često dopuštaju dolazak na posao osoblju koje pokazuje simptome prehlade i gripe. Osigurajte da osoblje koje pokazuje simptome prehlade ostane kući. Na taj način spriječit ćete širenje zaraze među zaposlenicima i cijenjenim gostima.

4. Pojačajte higijenske mjere

Učestalije dezinficirajte površine tijekom dana, posebice one koje se često koriste poput rukohvata na vratima, ručki, prekidača, ograda, POS sustava, menija, i ostalih stvari koje ljudi često dodiruju. Ako imate dovoljno sredstava instalirajte česme aktivirane pokretom ili pokretna klizna vrata aktivirana senzorom da spriječite širenje klica.

5. Ojačajte vlastiti imunološki sustav

Jak imunološki sustav se lakše bori s infekcijama i smanjuje težinu bolesti. Vođenje restorana je težak posao i ugostitelji obično provode besane noći. Osigurajte si jak imunološki sustav uz dovoljno tjelesne aktivnosti i povećan unos vitamina i minerala. Potrudite se da imate barem 8 sati sna dnevno. Razgovarajte s vašim osobljem i potaknite ih da rade na pojačanju imuniteta.

Koristiti vlastiti sustav dostave ili dostavljačke usluge Wolt-a, Glovo-a i drugih?

Što vam je činiti u vrijeme zaraze

Svakih nekoliko godina pojavit će se novi virus koji će čovječanstvo dovesti u alarmantnu situaciju (primjerice SARS, ptičja gripa ili pak nedavno otkriveni coronavirus). Jako je važno da se vaši gosti pridržavaju pravila kako bi očuvali sigurnost i zdravlje u vašem restoranu.

Ohrabrite vaše goste

Strah od bolesti može dovesti ljude u situaciju da počnu pretjerivati, posebice kada uzrokuje veliku medijsku pozornost i kada ima dosta oprečnih informacija. Potaknite vaše goste da se pridržavaju sigurnosnih pravila i zaštite ih tako što ćete im transparentno iznijeti svoj plan, ali pazite da ne pretjerate i dodatno povećate paniku.

Profesionalni savjet: Budite spremni i potrudite se da održite poslovanje u kriznim vremenima. Gosti i osoblje će se osjećati samopouzdanije i udobnije ukoliko im stvorite osjećaj sigurnosti.

Ponudite dodatne opcije gostima

Ako gosti neredovito jedu u restoranu duže vrijeme primijetit ćete pad prodaje. Kako bi se izborili s ovim problemom potrudite se da imate jednostavan sustav dostave. Vlastiti sustav naručivanja i dostave će vam smanjiti gubitak na plaćanje marže firmama za dostavu.

Preraspodijelite slobodno vrijeme vašeg osoblja

Sa izuzetno niskom maržom, teško je ugostiteljima poslati radnike na plaćeni godišnji odmor. Ali kada se nalazite u vanrednoj situaciji nije loše da im produžite odmore ili da ih pošaljete kući ukoliko pokazuju simptome bolesti.

Pazite na svoje postupke

Budite pro-aktivni i pripremljeni, ali nemojte raditi ništa što može uzbuniti vaše goste i stvoriti im osjećaj nelagode. To uključuje sljedeće: Nošenje rukavica izvan kuhinje ili u dijelovima restorana gdje to nije uobičajeno. Nošenje kirurških maski unutar restorana, posebice pred gostima. Učestalo čišćenje i špricanje dezinfekcijskih sredstava.

Ostanite smireni

Važno je da budete spremni i provodite prevenciju prilikom sezone zaraze, ali u isto vrijeme nemojte stvarati nepotrebnu paniku. Uvijek se oslanjajte na pouzdane izvore informacija i redovno ih pratite.

Ugostitelj u vrijeme sezone gripe i prehlade ili epidemije mora izbalansirati sigurnost vlastitog osoblja i gostiju s održanjem poslovanja i prodaje u tom periodu. Ukoliko pratite naše savjete i savjete zdravstvenih profesionalaca lakše ćete prebroditi krizna vremena.